O nama

Maja se plesom bavi od svoje treće godine, a plesno obrazovanje je stekla baveći se suvremenim plesom i baletom te latinoameričkim i standardnim plesovima. Deset godina je pohađala glazbenu školu i svirala klavir i flautu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je studirala njemački i španjolski jezik i književost te je radila kao profesor i prevoditelj. U Karlsruheu je radila u nekoliko odjela Centra za kulturu i medijsku tehnologiju (ZKM).
Marko je od malena bio zainteresiran za sport i košarku i gotovo krenuo u profesionalne vode, no ipak se odlučio na studij elektrotehnike i potom fizike na zagrebačkom PMF-u. Nakon diplome i stečenog zvanja inženjera fizike nastavio je doktorski studij te 2014. stekao titulu doktora nanobiotehnologije na Institutu tehnologije u Karlsruheu (KIT).
Od 2010. do 2018. živjeli smo u Njemačkoj, u Karlsruheu. 2019 preselili smo se u Zagreb.

Tangom smo se započeli baviti u Zagrebu 2002. godine zajedno s malom grupicom entuzijasta koja se zainteresirala za ovaj (na našoj sceni novi) ples. Pet godina kasnije počeli smo držati satove u školi Tango Argentino Zagreb. Naši prvi i najutjecajniji učitelji bili su Pablo Rodríguez i Noelia Hurtado. Nastavili smo raditi s Noeliom i Carlitosom Espinozom, a naši ostali učitelji su i Federico Naveira i Inés Muzzoppapa, Bruno Tombari i Mariangeles Camaño te Chicho Frumboli i Juanu Sepúlveda.

Od 2014. godine tangom se bavimo profesionalno. Od tada držimo radionice i nastupamo diljem Europe (Amsterdam, Minsk, Firenca, Karlsruhe, Genova, Budimpešta, L’Aquila, Freiburg, Treviso, Poreč, Mantova, Halle, Sevilla, Lisabon, Procida, Moskva, St. Petersburg, Rejkjavik itd). Od 2018 nastupamo i podučavamo u Sjevernoj Americi, Aziji i Australiji.

Online Lessons

Dear tanguera, dear tanguero,
 
we proudly present the series of our online lessons! 
When you click on the link below, you will find 3 main programs: embellishments, enrosques and tango fundamentals. In each of these programs you can chose between 3 levels of feedback: no feedback, written feedback and a private lesson. With a monthly subscription you will get 1 video per week (4 videos per month) in your chosen program. You will find more details and program description on the link below. 
 
We invested a lot of time, effort and love in creating the lessons and we hope you will find something for yourself. Our lessons were designed to refresh the familiar concepts and give you a new perspective through many useful exercises on a consistent weekly basis. We will challenge you to work on yourself since we strongly believe this is the only way to become a better dancer and find your own tango. 

Kako podučavamo

Iako su naši nastupi čista improvizacija, naši satovi su upravo suprotno. Svaki sat ima jasno definiranu strukturu zahvaljujući kojoj vodimo polaznike korak po korak kroz izabranu temu. Započinjemo tehničkim detaljima o pokretu, nastavljamo objašnjavanjem uloge osobe koja vodi o one koja prati te završavamo idejama i savjetima o muzikalnosti. Na ovaj način polaznici bez obzira na stupanj imaju mogućnost usvojiti dio materijala te su potaknuti na daljnji samostalan rad. Budući da ne postoji čarobna formula koja odgovara svima, mnogo pažnje posvećujemo individualnom pristupu svakom pojedinom polazniku i paru. Izrazito nam je važno da svaku ideju možemo jasno iznijeti i prenijeti polaznicima. Sve što podučavamo isprobali smo sami. Napravili smo greške koje će napraviti naši učenici, susreli smo se sa istim problemima, postavljali smo ista pitanja te radili na njima sve dok nismo bili zadovoljni odgovorima.

Što podučavamo

Rijetko podučavamo figure. Fokusiramo se na osnove tehnike (hodanje, pivotiranje, držanje, nalaženje ravnoteže, zagrljaj, kvaliteta pokreta) i muzikalnosti (fraziranje, promjene dinamike, interpretacija različitih orkestara itd). Tim se osnovama i sami uvijek vraćamo. Naša plesna filozofija temelji se na tri ideje: dok plešemo želimo se dobro osjećati, lijepo izgledati te se povezati s partnerom i glazbom. Jedna od stvari koje nam tango čine privlačnim je zatvoreni zagrljaj. Za nas je on živ, mijenja se dok plešemo i omogućava nam da partneru prenesemo pokret kojim interpretiramo glazbu. Volimo istraživati mogućnosti i granice zagrljaja i potičemo naše učenike da rade isto.

Iako se smatramo prije svega društvenim plesačima i podučavamo društveni tango, vjerujemo da su plesna estetika i ljepota pokreta iznimno važne i ne želimo ih zanemariti. Jednom kad usvojimo određeni pokret, možemo se koncentrirati i na ljepotu njegovog oblika. Štoviše, mijenjanje kvalitete, karaktera i forme pokreta može bitno utjecati na raznolikost i maštovitost plesa, čak i u najjednostavnijim koracima. Sve to nam olakšava interpretiranje različitih orkestara čak i bez kompliciranih figura. Na kraju, svi pokreti moraju biti usklađeni s partnerovim te s glazbom.

Naposlijetku, temelj našeg plesa i podučavanja jest da smo u paru ravnopravni i oboje jednako pridonosimo plesu. Ova ideja počiva obostranoj komunikaciji bez obzira izvodimo li kompliciranu sekvencu, pauzu ili ukras. Predlaganjem, razumijevanjem te zajedničkim izvođenjem pokreta inspiriranog glazbom oboje aktivno sudjelujemo u plesu. Želimo potaknuti i naše učenike da naprave isto: umjesto da vode ili prate, naš cilj je da zaista plešu.

 

 

 

 

*Crickets…

 

 

 

2. – 5.2. Wrocław, Poland (link)

9. – 12.2.  Istanbul, Turkey (link)

22. – 25.02.  Helsinki, Finland (link)

 

 

 

 

8. – 11.3. Brno, Czech Republic (link)

15. – 18.3. Bucharest, Romania (link)

29.3. – 1.4. Rouen, France (link)

 

 

 

 

 

29.3. – 1. 04. Rouen (link)

12 – 14.4. Lisbon, Portugal (link)

18 – 22.4. Hamburg, Germany (link)

 

*Crickets
24. – 29. 6. Janow, Poland (link)

 

 

 

 

25. – 30.7. Queen City Tango Festival, Charlotte, USA (link)

 

 

 

 

 

1. – 5.8. New Britain, Connecticut, USA (link)

9. – 12.8. Istanbul, Turkey (link)

15. – 19.8. Varna, Bulgaria (link)

 

 

 

 

 

 

18. – 23.9. Toronto, Canada (link)

27. – 29.9. Washington DC (more info soon)

 

 

 

 

More info soon…

 

 

 

 

           More info soon…

             

       


            More info soon…