Maja & Marko

Miljević
Petrović
 EN GE RU FR IT

O nama

Maja se plesom bavi od svoje treće godine, a plesno obrazovanje je stekla baveći se suvremenim plesom i baletom te latinoameričkim i standardnim plesovima. Deset godina je pohađala glazbenu školu i svirala klavir i flautu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je studirala njemački i španjolski jezik i književost te je radila kao profesor i prevoditelj. U Karlsruheu je radila u nekoliko odjela Centra za kulturu i medijsku tehnologiju (ZKM). Marko je od malena bio zainteresiran za sport i košarku i gotovo krenuo u profesionalne vode, no ipak se odlučio na studij elektrotehnike i potom fizike na zagrebačkom PMF-u. Nakon diplome i stečenog zvanja inženjera fizike nastavio je doktorski studij te 2014. stekao titulu doktora nanobiotehnologije na Institutu tehnologije u Karlsruheu (KIT). Od 2010. godine žive u Njemačkoj u Karlsruheu.

Slike

Tangom smo se započeli baviti u Zagrebu 2002. godine zajedno s malom grupicom entuzijasta koja se zainteresirala za ovaj (na našoj sceni novi) ples. Pet godina kasnije počeli smo držati satove u školi Tango Argentino Zagreb. Naši prvi i najutjecajniji učitelji bili su Pablo Rodriguez i Noelia Hurtado. Nastavili smo raditi s Noeliom i Carlitosom Espinozom, a naši ostali učitelji uključuju i Federica Naveiru i Ines Muzzoppapa, Bruna Tombaria i Mariangeles Caamano te Chica Frumbolia i Juanu Sepulveda.

Od 2014. godine tangom se bavimo profesionalno. Od tada držimo radionice i nastupamo diljem Europe (Amsterdam, Minsk, Firenca, Karlsruhe, Genova, Budimpešta, L’Aquila, Freiburg, Treviso, Poreč, Mantova, Halle, Sevilla, Lisabon, Procida, Moskva, St. Petersburg, Rejkjavik itd). Prvi nastup u Sjevernoj Americi smo imali na Bailongo Tango Festivalu u Montrealu u Kanadi.

Kako podučavamo

Iako su naši nastupi čista improvizacija, naši satovi su upravo suprotno. Svaki sat ima jasno definiranu strukturu zahvaljujući kojoj vodimo polaznike korak po korak kroz izabranu temu. Započinjemo tehničkim detaljima o pokretu, nastavljamo objašnjavanjem uloge osobe koja vodi o one koja prati te završavamo idejama i savjetima o muzikalnosti. Na ovaj način polaznici bez obzira na stupanj imaju mogućnost usvojiti dio materijala te su potaknuti na daljnji samostalan rad. Budući da ne postoji čarobna formula koja odgovara svima, mnogo pažnje posvećujemo individualnom pristupu svakom pojedinom polazniku i paru. Izrazito nam je važno da svaku ideju možemo jasno iznijeti i prenijeti polaznicima. Sve što podučavamo isprobali smo sami. Napravili smo greške koje će napraviti naši učenici, susreli smo se sa istim problemima, postavljali smo ista pitanja te radili na njima sve dok nismo bili zadovoljni odgovorima.

Što podučavamo

Rijetko podučavamo figure. Fokusiramo se na osnove tehnike (hodanje, pivotiranje, držanje, nalaženje ravnoteže, zagrljaj, kvaliteta pokreta) i muzikalnosti (fraziranje, promjene dinamike, interpretacija različitih orkestara itd). Tim se osnovama i sami uvijek vraćamo. Naša plesna filozofija temelji se na tri ideje: dok plešemo želimo se dobro osjećati, lijepo izgledati te se povezati s partnerom i glazbom. Jedna od stvari koje nam tango čine privlačnim je zatvoreni zagrljaj. Za nas je on živ, mijenja se dok plešemo i omogućava nam da partneru prenesemo pokret kojim interpretiramo glazbu. Volimo istraživati mogućnosti i granice zagrljaja i potičemo naše učenike da rade isto.
Iako se smatramo prije svega društvenim plesačima i podučavamo društveni tango, vjerujemo da su plesna estetika i ljepota pokreta iznimno važne i ne želimo ih zanemariti. Jednom kad usvojimo određeni pokret, možemo se koncentrirati i na ljepotu njegovog oblika. Štoviše, mijenjanje kvalitete, karaktera i forme pokreta može bitno utjecati na raznolikost i maštovitost plesa, čak i u najjednostavnijim koracima. Sve to nam olakšava interpretiranje različitih orkestara čak i bez kompliciranih figura. Na kraju, svi pokreti moraju biti usklađeni s partnerovim te s glazbom.
Naposlijetku, temelj našeg plesa i podučavanja jest da smo u paru ravnopravni i oboje jednako pridonosimo plesu. Ova ideja počiva obostranoj komunikaciji bez obzira izvodimo li kompliciranu sekvencu, pauzu ili ukras. Predlaganjem, razumijevanjem te zajedničkim izvođenjem pokreta inspiriranog glazbom oboje aktivno sudjelujemo u plesu. Želimo potaknuti i naše učenike da naprave isto: umjesto da vode ili prate, naš cilj je da zaista plešu.

Gdje & Kada

Siječanj
_____________


3 - 8 Siječanj 2017

Moscow, Russia
Veljača
_____________ 


16 - 19 Veljača 2017

Helsinki, Finland

24 - 26 Veljača 2017

Hamburg, Germany
Ožujak
_____________ 


3 - 5 Ožujak 2017 
Paris, France

10 - 12 Ožujak 2017
Hannover, Germany


31 Ožujak - 2 Travanj 2017
Geneva, Switzerland
Travanj
_____________
Svibanj
_____________ 


5 - 7 Svibanj 2017
Freiburg, Germany


26 - 28 Svibanj 2017
Verona, Italy
Lipanj
_____________ 

2 - 4 Lipanj 2017

Mattstedt, Germany
Srpanj
_____________ 

6-9 Srpanj 2017

Poreč, Croatia


27 - 30 Srpanj 2017

Palermo, Italy
Kolovoz
_____________ 31 Srpanj - 6 Kolovoz 2017
 
Hannover, Germany

25 - 27 Kolovoz 2017

Budapest, Hungary
Rujan
_____________ 


6 -18 Rujan 2017 
Lisbon, Portugal

21 - 24 Rujan 2017
Reykjavik, Iceland

28 Rujan - 2 Listopad 2017
Bucharest, Romania
Listopad
_____________

28 Rujan - 2 Listopad 2017
Bucharest, Romania

6 - 8 Listopad 2017
Umeå, Sweden

13 - 15 Listopad 2017
Athens, Greece

19-22 Listopad 2017
Wrocław, Poland

30 Listopad - 2 Studeni 2017
Albi, France 
Studeni
_____________ 

30 Listopad - 2 Studeni 2017
Albi, France

3-5 Studeni 2017
Zürich, Switzerland

10 - 12 Studeni 2017
Brescia, Italy

17 - 19 Studeni 2017
Lisbon, Portugal
Prosinac
_____________ Coming soon...