Maja & Marko

Miljević
Petrović
 EN GE RU FR IT

O nama

Maja se plesom bavi od svoje treće godine, a plesno obrazovanje je stekla baveći se suvremenim plesom i baletom te latinoameričkim i standardnim plesovima. Deset godina je pohađala glazbenu školu i svirala klavir i flautu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je studirala njemački i španjolski jezik i književost te je radila kao profesor i prevoditelj. U Karlsruheu je radila u nekoliko odjela Centra za kulturu i medijsku tehnologiju (ZKM). Marko je od malena bio zainteresiran za sport i košarku i gotovo krenuo u profesionalne vode, no ipak se odlučio na studij elektrotehnike i potom fizike na zagrebačkom PMF-u. Nakon diplome i stečenog zvanja inženjera fizike nastavio je doktorski studij te 2014. stekao titulu doktora nanobiotehnologije na Institutu tehnologije u Karlsruheu (KIT). Od 2010. godine žive u Njemačkoj u Karlsruheu.

Slike

Tangom smo se započeli baviti u Zagrebu 2002. godine zajedno s malom grupicom entuzijasta koja se zainteresirala za ovaj (na našoj sceni novi) ples. Pet godina kasnije počeli smo držati satove u školi Tango Argentino Zagreb. Naši prvi i najutjecajniji učitelji bili su Pablo Rodriguez i Noelia Hurtado. Nastavili smo raditi s Noeliom i Carlitosom Espinozom, a naši ostali učitelji uključuju i Federica Naveiru i Ines Muzzoppapa, Bruna Tombaria i Mariangeles Caamano te Chica Frumbolia i Juanu Sepulveda.

Od 2014. godine tangom se bavimo profesionalno. Od tada držimo radionice i nastupamo diljem Europe (Amsterdam, Minsk, Firenca, Karlsruhe, Genova, Budimpešta, L’Aquila, Freiburg, Treviso, Poreč, Mantova, Halle, Sevilla, Lisabon, Procida, Moskva, St. Petersburg, Rejkjavik itd). Prvi nastup u Sjevernoj Americi smo imali na Bailongo Tango Festivalu u Montrealu u Kanadi.

Kako podučavamo

Iako su naši nastupi čista improvizacija, naši satovi su upravo suprotno. Svaki sat ima jasno definiranu strukturu zahvaljujući kojoj vodimo polaznike korak po korak kroz izabranu temu. Započinjemo tehničkim detaljima o pokretu, nastavljamo objašnjavanjem uloge osobe koja vodi o one koja prati te završavamo idejama i savjetima o muzikalnosti. Na ovaj način polaznici bez obzira na stupanj imaju mogućnost usvojiti dio materijala te su potaknuti na daljnji samostalan rad. Budući da ne postoji čarobna formula koja odgovara svima, mnogo pažnje posvećujemo individualnom pristupu svakom pojedinom polazniku i paru. Izrazito nam je važno da svaku ideju možemo jasno iznijeti i prenijeti polaznicima. Sve što podučavamo isprobali smo sami. Napravili smo greške koje će napraviti naši učenici, susreli smo se sa istim problemima, postavljali smo ista pitanja te radili na njima sve dok nismo bili zadovoljni odgovorima.

Što podučavamo

Rijetko podučavamo figure. Fokusiramo se na osnove tehnike (hodanje, pivotiranje, držanje, nalaženje ravnoteže, zagrljaj, kvaliteta pokreta) i muzikalnosti (fraziranje, promjene dinamike, interpretacija različitih orkestara itd). Tim se osnovama i sami uvijek vraćamo. Naša plesna filozofija temelji se na tri ideje: dok plešemo želimo se dobro osjećati, lijepo izgledati te se povezati s partnerom i glazbom. Jedna od stvari koje nam tango čine privlačnim je zatvoreni zagrljaj. Za nas je on živ, mijenja se dok plešemo i omogućava nam da partneru prenesemo pokret kojim interpretiramo glazbu. Volimo istraživati mogućnosti i granice zagrljaja i potičemo naše učenike da rade isto.
Iako se smatramo prije svega društvenim plesačima i podučavamo društveni tango, vjerujemo da su plesna estetika i ljepota pokreta iznimno važne i ne želimo ih zanemariti. Jednom kad usvojimo određeni pokret, možemo se koncentrirati i na ljepotu njegovog oblika. Štoviše, mijenjanje kvalitete, karaktera i forme pokreta može bitno utjecati na raznolikost i maštovitost plesa, čak i u najjednostavnijim koracima. Sve to nam olakšava interpretiranje različitih orkestara čak i bez kompliciranih figura. Na kraju, svi pokreti moraju biti usklađeni s partnerovim te s glazbom.
Naposlijetku, temelj našeg plesa i podučavanja jest da smo u paru ravnopravni i oboje jednako pridonosimo plesu. Ova ideja počiva obostranoj komunikaciji bez obzira izvodimo li kompliciranu sekvencu, pauzu ili ukras. Predlaganjem, razumijevanjem te zajedničkim izvođenjem pokreta inspiriranog glazbom oboje aktivno sudjelujemo u plesu. Želimo potaknuti i naše učenike da naprave isto: umjesto da vode ili prate, naš cilj je da zaista plešu.

Gdje & Kada

Siječanj
_____________


2 - 8 Siječanj 2018
Siberian Snow Tango Festival in Krasnoyarsk, Russia19 - 23 Siječanj 2018
El Gato TangueroNizza, France
Veljača
_____________ 


8 - 11 Veljača 2018 
Goa International Tango Weekender in Goa, India

16 - 18 Veljača 2018
Festivalito de Brujas, Bruges, Belgium

23 - 25 Veljača 2018 
La Yumba in Hamburg, Germany
Ožujak
_____________ 

1 - 4 Ožujak 2018 
Festivalito de Tango en Hong Kong in Hong Kong, China

8 - 11 Ožujak 2018 
GRAZy Tango Festival, Graz, Austria in Graz, Austria

16 - 18 Ožujak 2018
Tango Buenos Aros in Västerås, Sweden

23 - 25 Ožujak 2018
Melbourne Practica Group in Melbourne, Australia

29 Ožujak - 5 Travanj 2018
Brunei, Nation of Brunei
Travanj
_____________

29 Ožujak - 5 Travanj 2018
Brunei, Nation of Brunei

13 Travanj - 15 Travanj 2018
Club de Tango, Hannover, Germany

18 Travanj - 24 Travanj 2018
Catania Tango Di Primavera, Catania, Italy

27 Travanj - 30 Travanj 2018
Tango Emotion Festival, Pacengo di Lazise, Italy
Svibanj
_____________ 


4 - 6 Svibanj 2018
Tango Better, London, UK

11 - 13 Svibanj 2018
Hela Tango Festival, Orivesi, Finland

18 - 20 Svibanj 2018
Mattstedt Tango Pfingstweekend, Mattstedt, Germany

25 - 27 Svibanj 2018
LOCA, Tangoh Festival with Flavor, Boston, USA
Lipanj
_____________ 
Srpanj
_____________ 
Kolovoz
_____________  
30 Srpanj - 5 Kolovoz 2018
 
Raspberry Hill, Eberholzen, Germany
Rujan
_____________


4 - 16 Rujan 2018
Madam Pivot Korea, Seoul, South Korea

22 - 23 Rujan 2018
Tango MyO, Bucharest, Romania 
Listopad
_____________

1 - 5 Listopad 2018
Tango in Kroatien, Rovinj, Croatia

5 - 7 Listopad 2018
Araba Eventi, Pordenone, Italy

12 - 14 Listopad 2018
XI Encuentro de Aficionados al Tango, Valencia, Spain

20-21 Listopad 2018
El Abrazo De Riga, Riga, Latvia

27 - 28 Listopad 2018
The Living Milonga,Rome, Italy 
Studeni
_____________ 

10 - 11 Studeni 2018
Tango 8 Festival, Toronto, Canada

17 - 18 Studeni 2018
Cheek2Cheek, Amersfoot, Holland

24 - 25 Studeni 2018
Maison du Tango de Perpignan, Perpignan, France
Prosinac
_____________ 1 - 2 Prosinac 2018

Otoño Tango, Reggio-Emilia, Italy